Tel: 06-54951201                            info@dorpsraadmeterik.nl

 

???????? ???????; ???? ?? ???? ?????????????????!

Veel tuinen zijn aangeplant met bomen, struiken, en planten die puur gekozen zijn omdat de eigenaren ze mooi vinden. Dergelijke tuinen worden meestal strak onderhouden en gaan kaal de winter in. Vaak bestaat een deel van de aanplant uit soorten die hier van nature niet voorkomen. Die zijn meestal ook niet aantrekkelijk voor vlinders, bijen, en andere insecten.

Kijk daarom eens meer naar inheemse soorten en maak je tuin natuurvriendelijk. 

Dat vraagt niet meer of minder onderhoud dan een “gewone” tuin. Wel is het zo dat onderhoud meer gespreid over het jaar plaatsvindt. Grote onderhoudsbeurten in voor- en najaar zijn niet meer nodig. Schoffelen is geen goed idee. Door de grond om te woelen gaan onkruiden juist kiemen. En jaarlijks bemesten is niet nodig. Alleen planten die specifieke voeding nodig hebben zal je bij moeten mesten

Door in het najaar de bladeren te laten liggen komen voedingsstoffen weer terug in de bodem. Verder zorgt dit ook voor meer bodemleven, wat de aarde luchtig houdt. De bodemdieren zijn verder een welkome voedselbron voor vogels of egels.

Inheemse plantensoorten zijn beter aangepast aan ons klimaat en zullen minder extra water nodig hebben. En onze vlinders en andere insecten zijn er dol op. Exotische planten komen vaak niet voor op hun menu.

Maak van je tuin een oase voor vlinders

Een goede vlindertuin bloeit in de verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. Ook goed voor bijen en andere insecten. De Vlinderstichting heeft een top 10 van vlinderplanten samengesteld op volgorde van bloeitijd:

  1. Winterheide (Erica darleyensis)
  2. Sneeuwbal (Viburnum)
  3. Judaspenning (Lunaria)
  4. Lavendel (Lavendula)
  5. Vlinderstruik  (Buddleja davidii)
  6. IJzerhard (Verbena officinalis) 
  7. Koninginnenkruid (Eupatorium cannabinum)
  8. Hemelsleutel (Hylotelephium telephium, synoniem: Sedum telephium)
  9. Herfstaster (Aster ageratoides)
  10. Klimop (Hedera)

Afbeelding1 Foto: Kleine vos op winterheide

Op vlinderstichting.nl kun je gratis een boekje downloaden met tips voor het inrichten van een vlindervriendelijke tuin.

Kijk ook eens of je geen ruimte hebt voor een kruidenhoekje. Wat is er nu lekkerder dan voor het koken even wat verse kruiden te plukken. Vlinders en bijen zijn gek op bloeiende kruidenhoekjes met bijvoorbeeld rozemarijn, lavendel, kattenkruid, marjolein, tijm, of venkel. Hier is veel nectar te vinden!

 

 

 Maak van je tuin ook een vogelparadijs, en geniet van hun gezang

Vogels zoeken voedsel en water om te drinken en badderen, plaatsen waar ze veilig zijn voor roofdieren en de elementen en een plek om te broeden. Ezelsbruggetje: de drie V's, Voedsel, Veiligheid en Voortplanting.

Natuurlijk vogelvoedsel is:

  • bloemen: vogels eten de insecten die erop afkomen en later de zaden
  • struikjes en boompjes die bessen, fruit, of noten geven
  • een grasveldje waar ze wormen en larven vinden
  • afgevallen bladeren waaronder insecten leven

En zet een platte waterschaal neer waar ze uit kunnen drinken en die groot genoeg is voor te badderen. Het is een genot om naar te kijken.

Veilige plaatsen om te schuilen of broeden zijn:

  • dichte of stekelige struiken, bomen en klimplanten
  • nestkastjes

Als je struiken wilt planten kun je denken aan inheemse soorten zoals:

  • Vuilboom (Rhamnus frangula)
  • Meidoorn (Crataegus)
  • Appel (Malus domestica)
  • Kardinaalsmuts (Euonymus
  • Wilde liguster (Ligustrum vulgare)
  • Spaanse aak of Veldesdoorn (Acer campestre) 
  • Hazelaar (Corylus avellana)
  • Krentenboompje (Amelanchier laevis)
  • Klimop (Hedera) tegen een muur of schutting
  • Kamperfoelie (Lonicera) 

Sommige soorten kunnen wat groot worden voor een kleine tuin maar met snoeien kun je er gemakkelijk reuzenbonsais van maken.

Als je nog een afgelegen plekje over hebt kun je nog een composthoop aanleggen voor je tuinafval. Vermijd dikke lagen van 1 soort, zoals bladeren of grasmaaisel. De composthoop kun je gebruiken om de tuinplanten waar nodig extra voedsel te geven. Hierdoor breng je de voedingsstoffen terug naar de planten en verbeter je de structuur van de grond.

Afbeelding2 Foto: Roodborst

 Kijk voor meer tips op: vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting

 En tot slot: Gebruik nooit bestrijdingsmiddelen in je tuin! Daarmee doodt je niet alleen vlinders en  rupsen, maar ook allerlei andere nuttige dieren zoals lieveheersbeestjes en bijen. In een tuin met veel  diversiteit ontstaat vanzelf een natuurlijk evenwicht.